Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Μπουτσουνοανακεφαλαίωση!

Αγαπητοί φίλοι Καλησπέρα,
Είναι κυριακή, μια μέρα πριν τ' Αγιού, 11 του Δεκέμβρη 2011. Τις τελευταίες μέρες  είχαμε μια αύξηση των μελών της ομάδας του Μπουτσουνιού στο φατσοβιβλίο. Θα θέλαμε λοιπόν να "αδράξουμε" την ευκαιρία να σας καλωσορίσουμε όλους και από το blog και να ανακεφαλαιώσουμε λίγο το τι έχουμε κάνει ως τώρα.


Η ιδέα του "Μπουτσουνιού" ξεκίνησε από τη λαική συνέλευση της Κέρκυρας το καλοκαίρι. Τότε που γεμίζαμε τις πλατείες με κόσμο αλλά και όνειρα, γεννήθηκε η ιδέα ενός δικτύου εναλλακτικής οικονομίας και αλληλεγύης. Τέθηκαν τότε κάποιες βάσεις, κάποιες ιδέες για τον τρόπο λειτουργίας και περιμέναμε τους πρώτους εθελοντές. Συμφωνήθηκε πως στα πλαίσια της ανάπτυξης εναλλακτικής οικονομίας θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια για ανάπτυξη συλλογικών καλλιεργειών. Αν ρίξετε μια ματιά στο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ στα έγγραφα της ομάδας, θα πάρετε μια γεύση όλων των ιδεών που προτάθηκαν και συντέθηκαν τότε.

Από αυτές τις ιδέες αρκετές δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα αλλά θεωρούμε πως αυτό οφείλεται σε λόγους πολυπλοκότητας αλλά και ωρίμανσης των. Σίγουρα για να αρχίσει να λειτουργεί μια ανταλλακτική-εναλλακτική οικονομία θα πρέπει να εκπροσωπείται ένας ευρύς κύκλος εργασιών ούτως ώστε όλοι να βρίσκουν κάτι να ανταλλάξουν. Θα ρθει με τον καιρό του και αυτό.

Το κομμάτι της συλλογικής καλλιέργειας όμως έχει ξεκινήσει δυναμικά! Η συμμετοχή συγκριτικά με τα μέλη στο fb δεν είναι μεγάλη, είναι όμως συμμετοχή και έχει παρουσιάσει μια καλή αποτελεσματικότητα.

Αρχικά ξεκινήσαμε με ένα μικρό κομμάτι γης που μας παραχώρησε ένα μέλος όπου ρίξαμε τις πρώτες μας τσαπιές και φυτέψαμε τα πρώτα μας λαχανικά. Σύντομα βρέθηκαν κοντά μας δυο άνθρωποι από την οργάνωση "Παλμός" ο Μανώλης κι η Αγγελίνα. Αυτοί μας πρότειναν να τους βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός βοτανικού κήπου στα 5 στρέμματα γύρω από το σπίτι όπου στεγάζεται  ο "Παλμός" και παράλληλα να ενσωματωθεί η παραγωγή στις προσπάθειςς του Μπουτσουνιού. Αυτό βασικά σημαίνει ότι όσοι εργαστούν στο κτήμα του Παλμού, θα έχουν μερίδιο στην παραγωγή ανάλογο με την συμμετοχή τους. Έτσι λοιπόν μταφέραμε τις προσπάθειες μας εκεί. Η διαδικασία ξελογγιάσματος και καθαρισμού του κτήματος, το σκάψιμο και η σπορά των χειμερινών λαχανικών και τώρα πια και η συγκομιδή της ελιάς, έχουν υπάρξει ένα μεγάλο σχολείο για όλους μας. Εκτός από τα πρακτικά που μάθαμε περί κηπουρικής όμως, η όλη διαδικασία είχε κι ένα άλλο πολύ μεγάλο όφελος. Γνωρίσαμε ο ένας τον άλλον, γνωρίστηκαν οι οικογένειες μας, μαγειρέψαμε ο ένας για τον άλλον, μοιραστήκαμε εμπειρίες, κουβέντες, ανέκδοτα και σοφίες, δημιουργώντας μια ομάδα ανθρώπων από το τίποτα ουσιαστικά. Οι περισσότεροι από μας δεν γνωριζόμασταν καν μερικούς μήνες πριν.
Σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε οι λέξεις " χρήμα" , "κέρδος" και "συμφέρον" έχουν διαγραφεί από το λεξιλόγιο μας και οι λέξεις "εγώ" και "μου" έχουν αντικατασταθεί από τις αντίστοιχες "εμείς" και "μας".

Και αυτή είναι και η ουσία. Αυτό είναι το δίκτυο μας. Μια κοινότητα ανθρώπων με ένα κοινό όραμα. μια καλύτερη , απλούστερη, πιο ποιοτική ζωή. Μπορεί να μην ξεκινά αυτόματα αύριο. Μπορεί να μην προλάβουμε καν να πάρουμε πάρα μια μικρή γεύση της. Μακάρι να τη ζήσουν τα παιδιά μας.

Όλοι λοιπόν εσείς όσοι έχετε δηλώσει επιθυμία για συμμετοχή, κάντε το βήμα κι ελάτε να δείτε πως περνάμε. Ανεκμετάλευτη γη υπάρχει πολλή. Κι υπάρχει πρόσβαση σε ένα μέρος αυτής μέσω του δικτύου. Αν γίνουμε αρκετοί, το επόμενο βήμα θα είναι να το διευρύνουμε και σε άλλα κτήματα.

Παράλληλα όσοι έχουν επαγγέλματα τα οποία θα επιθυμούσαν να βάλουν και στο δίκτυο του μπόυτσουνιού, έστω και δοκιμαστικά, ελεύθερα! Πρέπει να καταφέρουμε να τσουλήσει και αυτό το κομμάτι!!

Καλή βδομάδα και χρόνια πολλά στους Σπύρηδες και τσι Σπυριδούλες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου