Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

ΓΣ 5ης Ιανουαρίου 2012

Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε ΓΣ του Μπουτσουνιού. Συντονιστής ήταν ο Κώστας Άνθης και γραμματεία ο Πέτρος Παπαγεωργίου. Παρόντες ήταν συνολικά 16 μέλη.
Τα κύρια θέματα ήταν δύο.
1) Κάποιες διαφορές/ενστάσεις που προέκυψαν σχετικά με μια συγκεκριμένη παράγραφο του καταστατικού. Κάποιοι πίστευαν ότι είχαμε ασχοληθεί με αυτό στην προηγούμενη ΓΣ, και επειδή δεν φαινόταν στα υπάρχοντα πρακτικά αποφασίστηκε να ξανασυζητηθεί.
2) Το νέο έγγραφο για την συλλογική καλλιέργεια.

Πριν την συζήτηση των κυρίων θεμάτων διευκρινίστηκε ότι οι παρατηρητές/μη μελη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά μπορούν να συμμετέχουν στην κουβέντα αμέσως μετά το τελευταίο σχόλιο από μέλος και πριν την ψηφοφορία.

Η επίμαχη παράγραφος του καταστατικού ήταν η εξής:  

Η συντονιστική ομάδα έχει πλήρη εξουσιοδότηση για χειρισμό όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του δικτύου και συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα και εκτάκτως όταν απαιτείται. Έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία του Δικτύου και εκτελεί τις συναλλαγές του κεντρικού λογαριασμού του δικτύου, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις εργασίες διαχείρισης και λειτουργίας, καθώς επίσης και για την διαχείριση έργων του δικτύου.

Συγκεκριμένα ήταν το υπογραμμισμένο μέρος που δημιουργούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

ΑΝΘΗΣ: Το καταστατικό πιστεύαμε ότι είχε κλείσει, αλλά υπήρξαν ενστάσεις και θέλουμε να λυθούν. Το θέμα είναι αν η συντονιστική έχει πλήρη εξουσιοδότηση η όχι.
ΕΛ.ΜΑΚΡΟΖΩΝΑΡΗ: Το θέμα ήταν αν αυτό είχε ψηφιστεί η όχι. Οπότε καλύτερα να ξανασυζητηθεί.
Μ.ΤΣΙΡΩΝΗ: Είχε γίνει συζήτηση επί του θέματος στην προηγούμενη συνέλευση και κάποιοι λένε ότι καταψηφίστηκε, άλλοι ότι υπερψηφίστηκε ενώ άλλοι ότι δεν συζητήθηκε καθόλου. Το θέμα προέκυψε ξανά στην πρώτη συνάντηση της συντονιστικής. Θεωρήθηκε σωστό να το ξαναφέρουμε στην συνέλευση. Το κακό ήταν ότι έγιναν παρεξηγήσεις έπειτα. Σήμερα θα πρέπει να συζητήσουμε για εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους Μ.ΤΣΙΡΩΝΗ, ΔΑΛΙΔΑ, ΕΛ.ΜΑΚΡΟΖΩΝΑΡΗ, ΣΠΥΡΟΣ (ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ), ΣΑΒΒΑΝΗΣ, ΑΝ.ΓΚΑΡΓΚΑΤΖΗ, ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ οι οποίες κινηθηκαν περισσότερο στο θέμα των προσωπικών παρεξηγήσεων που δημιουργήθηκαν μετά από τις ενστάσεις και θεωρώ άσκοπο να αναπαραχθούν εδώ. (Σημ. αυτή είναι προσωπική απόφαση δική μου-Πέτρος- Αν διαφωνείτε και θέλετε όλα τα πρακτικά ενημερώστε με και θα τα βάλω. Γραπτά στο χέρι, υπάρχουν) 


Επιλέγω κάποια σημεία που είχαν σχέση με το θέμα του καταστατικού.

ΣΠΥΡΟΣ Δεν δέχομαι την πλήρη εξουσιοδότηση και δεν θεωρώ ως επαρκή δικαιολογία την απάντηση ότι είναι πιο πρακτικό έτσι, για λόγους "ευκινησίας" της ομάδας. Έγινε πολύς ντόρος για το θέμα. Ενώ εγώ θυμάμαι ότι απλά έθιξα το θέμα ότι τα κείμενα αντικρούουν το καταστατικό. Επίσης δεν δέχομαι την αναγκαστική χρήση Η/Υ για την ομάδα. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι θα έχω πάντα πρόσβαση. Δεν είναι θέμα το ότι αν κάποιος έχει πλήρη εξουσιοδότηση μπορεί να το εκμεταλευτεί.για την επικοινωνία και οργάνωση της ομάδας και είπε πως η ομάδα όπως την φαντάζεται αυτός δεν έχει ανάγκη από συντονιστική ομάδα, ειδικά με υπερβολικές εξουσίες οι οποίες αντιτίθενται στα αμεσοδημοκρατικά ιδεώδη τα οποία, υποτίθεται, αποτελούν βάση της ομάδας.
ΣΑΒΒΑΝΗΣ Το διαδίκτυο είναι βασικό για την λειτουργία της ομάδας. Πρέπει να λειτουργεί ώστε να υπάρχει η διαφάνεια και να έχουν όλοι άμεση πρόσβαση σε αυτή.
Η Ελένη παρέδωσε το καταστατικό που είχε διορθώσει στην προηγούμενη συνέλευση εν είδη πρακτικών στην γραμματεία.
Ζητήθηκε από τον συντονιστή Κ.ΑΝΘΗ να επιστρέψουμε στο θέμα και να το λύσουμε πράγμα με το οποίο συμφώνησαν και άλλοι. Ο Κώστας συμφώνησε, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να επιστρέψουμε στο θέμα που μπορούμε να λύσουμε και σχολίασε ότι το διαδίκτυο μας τα έκανε μπάχαλο.
Σε αυτό το σημείο ξαναδιαβάστηκε το επίμαχο άρθρο.
ΜΑΚΡΟΖΩΝΑΡΗ: Καταλαβαίνω το θέμα όπως τίθεται στο καταστατικό και συμφωνώ ότι θέλει διόρθωση. Προτεινω να υπάρχει συγκεκριμένη θητεία 6μηνη η ετήσια, να παραμείνει η ανακλητότητα (τουλάχιστον για ένα μέλος) και να μπορεί να αντικαθίσταται όταν υπάρχει πρόβλημα. Πιστεύω αν βάλουμε αυτά θα είναι καλύτερα. Εφόσον υπάρχει η ανακλητότητα και η διαφάνεια, μη φοβάστε.
ΣΠ.ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ: Δεν είναι θέμα φόβου. Δεν το δέχομαι λόγω αρχών. Πιστεύω ότι το Μπουτσούνι δεν χρειάζεται συντονιστική ομάδα. Θα δουλεύει αυτόματα. Δεν καταλαβαίνω τι την θέλει την πλήρη εξουσιοδότηση? Τι είναι? Απλά ένας μεσάζων είναι. Τι είναι αυτά που θα πρέπει να κάνει η συντονιστική που θα χρειαστούν πλήρη εξουσιοδότηση? Να αποτελείται από περισσότερα μέλη και να είναι ελεύθερη.
ΔΑΛΙΔΑ: Από τη στιγμή που θα δημοσιεύονται όλα δεν έχω πρόβλημα με την εξουσιοδότηση αλλά πιστεύω θα ήταν καλό να είναι πιο διευρυμένη (σε αριθμό μελών)
ΑΔΡΙΑΝΑ: Η πλήρης εξουσιοδότηση δεν συνάδει με την ιδέα της Άμεσης Δημοκρατίας. Συμφωνώ να αλλάζει η συντονιστική σε τακτά διαστήματα.
ΑΝΘΗΣ: Η πλήρη εξουσιοδότηση έχει να κάνει με οργανωτικά θέματα. Μπορούμε να διαγράψουμε το "πλήρη" και να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για θέματα οργανωτικά και λειτουργικά. αν το βάλουμε έτσι θα καλύψει πιθανώς όλους.


ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ (παρατηρητής) Ήμουν στην σύλληψη της ιδέας του Μπουτσουνιού και θυμάμαι ότι και τότε ήταν θέμα η πλήρη εξουσιοδότηση. Στεναχωρήθηκα που μήνες μετά συναντώ το ίδιο πρόβλημα να συζητιέται ακόμα. Έχω αναθεωρήσει την άποψη μου περί εξουσιοδότησης, και πιστεύω θα μπορούσε να γίνει μια ιεράρχηση των θεμάτων με τα οποία ασχολείται η συντονιστική. επίσης χρειάζεται τπ Διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο σημαντικό και πρέπει να υπάρχει, αυτό και άλλα εργαλεία επικοινωνίας. αν δεν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο είναι σαν να είμαστε αναλφάβητοι.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ προς ψήφιση


1) Επταμελής Συντονιστική ομάδα με 6μηνη θητεία.
Α) Πλήρης εξουσιοδότηση.
2) Συντονιστικη με ελεύθερο αριθμό μελών και 3μηνη θητεία
Β) Εξουσιοδότηση μόνο για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα.


Έλαβαν 1) 1 ψήφο, Α) 3 ψήφους 2) 13 ψήφους Β) 13 ψήφους


οπότε συμφωνήθηκαν να περάσουν το 2) και το Β)


Ο Σαββανής έθεσε ένα θέμα περί της μη δημοσιοποίησης όλων των συναλλαγών για την περίπτωση που παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα. πχ στην περίπτωση που κάνει κάποιος μασάζ... συμφωνήθηκε να μην δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες.
το 2ο θέμα του εγγράφου για την συλλογική καλλιέργεια πέρασε με μια μικρή διόρθωση.


Η Συνέλευση συνεχίστηκε σε καφενείο της Πολυλά με διάφορα άλλα θέματα και με κάποιες απουσίες...

Συζητήθηκαν θέματα όπως η συνέχιση των εργασιών στον Παλμό, το θέμα του codex alimentarius, θέματα άλλων αγρών και τι μπορούμε να κάνουμε, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου