Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ανταπόκριση από το Εναλλακτικό Festival Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

Το περασμένο Σάββατο παραβρέθηκα στο Φεστιβάλ. Φτάσαμε εκεί κατά τις 11.30, κάπως νωρίς, από τους πρώτους. Είχαμε κανονίσει να κάνουμε μια συμπαρουσίαση των δικτύων μας, μαζί με το Δίκτυο Βότσαλο και ακολούθησε μια συζήτηση περί της δικτύωσης των δικτύων. (Δηλαδή το πως εν καιρώ θα μπορούσαν να γίνονται συναλλαγές μεταξύ μελών δικτύων πανελλαδικά η των δικτύων των ίδιων).
Στην παρουσίαση και τη συζήτηση λαβάμε μέρος από το Μπουτσούνι εγώ (Πέτρος) και ο Κώστας και ο Χρήστος. Η προσέλευση δεν ήταν και εντυπωσιακή, νομίζω αν κάναμε μια αντίστοιχη συζήτηση εδώ μπορεί να είχαμε και περισσότερο κόσμο... (η τουλάχιστον το ελπίζω!!)
Η Μαργαρίτα από το Βότσαλο διάβασε ένα κείμενο που είχαν ετοιμάσει σχετικά με το πως ξεκίνησε το δίκτυο τους και όταν τελείωσε κι ήρθε η σειρά μας, απλά είπαμε πως αν άλλαζαν το όνομα, τα τοπωνύμια, τις ημερομηνίες και τα νούμερα στο κείμενο τους, θα είχαν μια παρουσίαση του δικού μας Μπουτσουνιού...
Έγιναν κάποιες αναφορές στα προβλήματα μας, όπως πχ έλλειψη αγροτικής παραγωγής, (κάτι που στην Αθήνα είναι βέβαια τεράστιο πρόβλημα)
Κατόπιν διάβασα ένα κείμενο γραμμένο από τον Σαββανή σχετικά με την δικτύωση των δικτύων. Οπωσδήποτε υπάρχουν πολλά προβλήματα και θέματα που θα έπρεπε να λυθούν για κάτι τέτοιο, το κείμενο όμως έγινε δεκτό ευχάριστα, πόσο μάλλον προς το τέλος του όπου υπήρχε και μια αναφορά σε μια μελλοντική ισοτιμία του μπουτσουνιου και των εναλλακτικών μονάδων γενικότερα με το αβγό!
Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που ακούστηκαν, προς σκέψη:
- Το Βότσαλο έχει ανώτατο όριο στην χρεώση για εργασία τα 20 Βότσαλα την ώρα (αντίστοιχα με τα 20 Μπουτσούνια)
- Η ομάδα ArtBank έχει αποτιμήσει στο παρελθόν έργα τέχνης με αβγά!
- Έγιναν αναφορές σε πιθανές λύσεις για εναλλακτικές καλλιέργειες σε μέρη χωρίς πρόσβαση σε γη, όπως η Αθήνα. Κάποιες από αυτές είναι η υδροπονική, (300 μαρούλια το τετραγωνικό!!!), The Farm:Shop/Aquaponics (συνδυασμός ιχθυοκαλλιέργεια με καλλιέργεια)

Επίσης παρακολούθησα και μια σειρά από ομιλίες το απόγευμα με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία. Σταχυολόγησα κάποια στοιχεία από αυτές και σας τα παραθέτω εδώ:
αρχικά μίλησε ο Χρήστος Παπαιωάννου από το ΤΕΜ Μαγνησίας. Ο Χρήστος είναι αυτός που με την βοήθεια του στήθηκε και το δικό μας cyclos!!
Στο ΤΕΜ Μαγνησίας κάνουν ΓΣ κάθε Παρασκευή!
Αμοίβουν τις ομάδες εργασίας με ΤΕΜ.
Έχουν τώρα και οικολογικό κούριερ! (Με ποδήλατο)
Επίσης επειδή έχουν αρκετά μέλη εκπαιδευτικούς έχουν κάνει ομάδες που παραδίδουν δωρεάν φροντιστηριακή βοήθεια σε μαθητές (όπως κάνει το Εναλλακτικό Εργαστήρι εδώ)
Το κάνουν γιατί θέλουν το δίκτυο τους να μην είναι μόνο μια πλατφόρμα ανταλλαγών αλλά να αποτελέσει και μια ευρύτερη κοινωνική δομή... Να είναι ένα πραγματικό δίκτυο ανταλλαγών ΚΑΙ Αλληλεγγύης και όχι μόνο συναλλαγές.
Τέλος αντιμετωπίζουν και αυτοί αλλά και άλλα δίκτυα ένα σχετικό πρόβλημα με μέλη τα οποία έχουν εγγραφεί χωρίς να έχουν πλήρη επίγνωση περί τίνος πρόκειται.
Για να το αντιμετωπισουν αυτό έχουν κάνει το εξής: Τα μέλη που εγγράφονται μπορούν να προσφέρουν άμεσα, αλλά για να πάρουν, πρέπει πρώτα να ανεβάσουν μια αγγελία προσφοράς τουλάχιστον και να παρακολουθήσουν ένα μισάωρο σεμινάριο σχετικά με το δίκτυο.
Μετά μίλησε η Ειρήνη Σωτηροπούλου, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αναφέρθηκε κυρίως σε θέματα που προέκυψαν από την εργασία του διδακτορικού της, αναφορικά πως προσδιορίζεται η αξία της εργασίας αλλά κι ενός προιόντος, και πως αποτιμάται γενικότερα ο ανθρώπινος μόχθος.
Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που δέχονται όλα τα δίκτυα και η λειτουργία τους από την λεγόμενη "κυρίαρχη" οικονομία που είναι η οικονομία που ξέραμε ως τώρα αλλα που δυσκολευόμαστε τόσο να ξεσυνηθίσουμε...
Τέλος αναφέρθηκε στο τι είναι αυτό που προσδιορίζει μια οικονομία ως αλληλέγγυα. Μια αλληλέγγυα οικονομία θα πρέπει να έχει μεταξύ άλλων, και τα εξής γνωρίσματα:
Να σέβεται το περιβάλλον.
Να μην είναι εκμεταλλευτική.
Να μην είναι καπιταλιστική.
Να μην προωθεί την δημιουργία κέρδους.
Να μην είναι ανταγωνιστική.

Ο Θωμάς Άνεμος από τους Αγροναύτες μας παρουσίασε αυτό που οργανώνουν και λέγεται ΚΟΣΑΠ. Βασικά η ιδέα είναι ότι μια ομάδα καταναλωτών βρίσκει έναν παραγωγό ο οποίος δύναται και θέλει να τους παρέχει σε εβδομαδιαία βάση ένα καλάθι λαχανικών το οποίο οι καταναλωτες προπληρώνουν από την αρχή της σαιζόν, βοηθώντας τον να αποφύγει δανεισμό αλλά και να είναι πιο στοχευμένη η παραγωγή του. Επειδή εμπλέκεται το ακατονόμαστο μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες στο agronaftes.blogspot.gr Θα μείνω όμως σε κάτι που μας είπε σχετικά με την επιτυχία αυτού του είδους των εγχειρημάτων. Πως για να πετύχει κάτι τέτοιο πρέπει να είναι απλό κι ευχάριστο!

Τελευταίος μίλησε ο κ Διάκος, νομικός ο οποίος μας έδωσε διάφορα στοιχεία κι επιχειρήματα σχετικά με το γιατί το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να καουμπήσει την αλληλέγγυα οικονομία. Αυτά θα τα παραθέσω σε άλλο θέμα.

η βραδιά έκλεισε με απαντήσεις σε ερωτήσεις του κοινού.

Θα μείνω σε κάτι που είπε η Ειρήνη Σωτηροπούλου σε απάντηση στην ερώτηση "Πως ορίζεται ένα δίκτυο ως πετυχημένο?"

Η υποψήφια διδάκτωρ οικονομολόγος απάντησε πως είαι λάθος να ορίζουμε ως πετυχημένο το δίκτυο το οποίο πχ, έχει περισσότερες συναλλαγές.

Το πετυχημένο δίκτυο είναι αυτό στο οποίο όλοι χαμογελούν.
Όπου οι Γενικές Συνελεύσεις έχουν μεγάλη συμμετοχή.
Όπου υπάρχουν πολλες γυναίκες.
Όπου συμμετέχουν παιδιά και γέροι.

Η δική μου ερώτηση ήταν η εξής:

Πιστεύετε πως πως θα ήταν σωστό να εφαρμόζονται τακτικές οργάνωσης και προώθησης των δικτύων όπως πχ μιας επιτυχημένης επιχείρησης η πολυεθνικής, η θα ήταν καλύτερα να αποφεύγεται η οργάνωση σε αυτή τη βάση (και κατ' επέκταση η συσχέτιση με τέτοιου είδους εγχειρήματα) και να οργανώνονται σε πιο ανθρώπινη και χαλαρή φάση.

Η απάντηση που πήρα ήταν πως είναι σίγουρα καλό να υπάρχει οργάνωση και απόδοση αλλα πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάνεται το ανθρωπινο στοιχείο ακόμη κι αν αυτό έχει κάποια μορφή πιο χαλαρή κι ευχάριστη παρά πρακτική, ούτως ώστε οι συμμετέχοντες να αισθάνονται πάντα καλά!

Αυτά φίλοι μου από το Φεστιβάλ. Η αίσθηση που αποκόμισα είναι πως υπάρχει μια αισιοδοξία ανάμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν μέρος σε τέτοια εγχειρήματα, πως σίγουρα υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά και μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινή προσπάθεια...

3 σχόλια:

  1. Αγαπητοί φίλοι,


    Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://solidaritymission.org και να καταχωρήσετε την κοινωνική δομή αλληλεγγύης ή κοινότητα αυτάρκειας που εκπροσωπείτε!

    Επίσης, μπορείτε να καταχωρήσετε μια εκδήλωση αλληλεγγύης, να ζητήσετε υποστήριξη, να συνδεθείτε με τις άλλες δομές αλληλεγγύης ή κοινότητες αυτάρκειας και να μας βοηθήσετε να χτίσουμε έναν Αλληλέγυο Κόσμο ΣΗΜΕΡΑ!

    Με αγάπη και αλληλεγγύη,
    Η ομάδα της Solidarity Mission


    Σημείωση: Όλες οι δομές αλληλεγγύης & κοινότητες αυτάρκειας καταχωρούνται στην ιστοσελίδα μας από τους εκπροσώπους τους. Θα καταχωρήσουμε μια δομή αλληλεγγύης μόνο εάν μας ζητηθεί από άτομο που την εκπροσωπεί.

    --- Solidarity Mission Hellas - Αλληλέγγυα Αποστολή
    email: info@solidaritymission.org
    website: http://solidaritymission.org/
    facebook: https://facebook.com/solmisgreece
    twitter: https://twitter.com/solmisgreece

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλες και φίλοι,
    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το 3ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί στις 10-11-12 Οκτώβρη και όχι στις 17-18-19.

    Σύντομα θα σας ενημερώσουμε και για τον χώρο που θα πραγματοποιηθεί.

    Αν επιθυμείτε να συμμετέχετε:
    Στείλτε e-mail στο festival.economicsolidarity@gmail.com μέχρι τις 15/9!

    ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ CROWD FUNDING ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!
    ………………………………..
    Το Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στην Αθήνα, από το 2012.
    Αυτή τη φορά θέλουμε να το μοιραστούμε με την Ευρώπη στις 10-11-12 Οκτώβρη!
    Η καμπάνια crowdfunding σαν στόχο έχει να μαζευτούν χρήματα και να καλυφθούν τα μεταφορικά έξοδα 26 συλλογικοτήτων από όλη την Ευρώπη.
    Κάντε κλικ στο παρακάτω Link και στηρίξτε την προσπάθεια μας!

    http://www.kapipal.com/festival4sce2014

    Προωθήστε όσο μπορείτε την καμπάνια μας σε social media,με e-mail σε φίλους,websites, blogs και ανεξάρτητα μέσα.
    Η Αλληλεγγύη είναι η Λύση!
    δείτε το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=LaQAG3u-FeM
    …………………………………………

    Συνέλευση Εναλλακτικού Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας
    http://www.festival4sce.org
    Facebook: https://www.facebook.com/festival4sce
    Twitter: @athensfest4sce

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hi!

    Sorry for writing in English! I have no choice at the moment :) A new environmental project is beginning in Athens / Greece and discussions are happening also in London and Paris. It is in its very early stages and I would like to ask your thoughts and cultural understandings.

    The idea so far is to canvass support from "mainstream" residential car-owning local families in an area of Athens to move their cars from smaller backstreets and create food growing gardens blocking those entire streets. Only Cargo-bike thoroughfare would be maintained. Currently we see the "mainstream" "non-political" "normal" residents as owning / initiating this project, even though the "more political groups" may begin working for / with them as the plans become more established. Each month we would take more streets.

    I estimate that the project is very unlikely to get wide enough support from local car-owning family residents due to the fact that it is illegal, anti-car, anti-consumption and revolutionary in character. However, if, by chance and determination, it did gain support, it would be dramatic and thus I feel it is at least worth trying. I guess that the Environmental cause and the rejection of the mainstream political system in favour of local community initiative, may be reasons to support this project. Once it has happened, its revealed beauty will sell it more easily.

    Let me know any thoughts you have :)

    Thanks,

    Annesley
    annesley_newholm@yahoo.it

    ΑπάντησηΔιαγραφή